Béltisztítás

A vastagbélrákszűrés tapasztalatai Győr-Moson-Sopron megyében - Mi az, amin célszerű lenne változtatni?

Dr. Pécsi Gyula
2017.03.24. - 12:00

Az Európa Tanács 2003-ban közzétett ajánlásaiban serkenti a tagállamokat a székletbeli rejtett vérzés kimutatásán alapuló szűrőprogramok létesítésére. A vastagbélszűrés fontosságát hangsúlyozza a „Brüsszeli Deklaráció”, amelyet a tudományos szervezetek és társaságok, rákligák, betegszervezetek, alapítványok, egészségbiztosító társaságok képviselői mellett az Európai Parlament számos képviselője is aláírt.

Bővebben...

Eurómilliókat spórolhatunk - A szűrő kolonoszkópia epidemiológiai és gazdasági hatásai hosszú távon – osztrák tapasztalatok

Ifj. Dr. Szőnyi Mihály
2017.03.24. - 11:15

A köztudatban benne kell legyen a betegség, minden szakorvosnak fel kell hívnia betegei figyelmét a vastagbéldaganatok előfordulásának veszélyére. A vizsgálatot „vonzóvá” kell tenni.

Bővebben...

A vastagbélrákszűrés tapasztalatai Csongrád megyében - A növekvő endoszkópos teher menedzselése

Dr. Szepes Zoltán
2017.03.24. - 11:00

Magyarországon még nem létezik szervezett, országos vastagbélrákszűrés, miközben az Európai Unióban sajnálatosan hazánk vezeti a colorectalis carcinomát tekintve a morbiditási és mortalitási statisztikát. A TÁMOP-6.1.3. projekt keretében nyílt lehetőség populációszintű CRC-szűrésre Csongrád megyében az 50–70 éves lakosok körében. A projekt gazdája az Országos Tisztiorvosi Hivatal volt.

Bővebben...

A legköltséghatékonyabb daganatszűrés a vastagbéldaganatoké - Sánta modell helyett szakmai programot!

Tarcza Orsolya
2017.03.24. - 10:00

A vastagbélszűrési program bevezetéséhez a forrásokat is biztosítani kell – hangsúlyozta Gurzó Zoltán a Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT) Colon Szekciójának február 26-i, herceghalmi tudományos ülésén, az MGT Praxis Menedzsment és Finanszírozási Munkacsoportjának elnökeként a „Gasztroenterológus szerepe, megbecsülése, a finanszírozási szempontokat és a környező országok adatait is figyelembe véve” című előadásában.

Bővebben...