Béltisztítás

Eurómilliókat spórolhatunk - A szűrő kolonoszkópia epidemiológiai és gazdasági hatásai hosszú távon – osztrák tapasztalatok

Ifj. Dr. Szőnyi Mihály
2017.03.24. - 11:15

 

A köztudatban benne kell legyen a betegség, minden szakorvosnak fel kell hívnia betegei figyelmét a vastagbéldaganatok előfordulásának veszélyére. A vizsgálatot „vonzóvá” kell tenni.

 

 

A colorectalis daganatok hazánkban és szerte a világon is gyakori betegségnek számítanak. A betegségnek óriási epidemiológiai és nemzetgazdasági hatásai vannak. A kezelési költségek az elmúlt 15 évben megsokszorozódtak, az újonnan felfedezett esetek száma nőtt.  1997-ben még 570 euróba, 2014-re már 235 693 euróba került átlagosan egy metasztatizáló vastagbéldaganatos beteg kezelése.

A vastagbéldaganatok 76–90%-ban megelőzhetőek lennének. Egy nemzeti colorectalis szűrőprogram megszervezése nem várathat tovább magára. Ausztriában a szűrőprogram 10 éve működik, és igen szép eredményeket értek el már eddig is.

Az egészségmegőrző hatáson túl jelentős összegeket takarítottak meg azzal, hogy az előrehaladott betegség kialakulását megelőzték. A példa a szemünk előtt van, szomszédos országról van szó, a szakmai kapcsolataink példamutatóak. Hazánkban mégis csak terv a szűrőprogram, mindemellett hihetetlen költségekkel kezelünk betegeket, akik potenciálisan kiszűrhetőek lettek volna.

Egy megfelelően felépített, bevezett és kontrollált szűrőprogram a népesedési, egészségügyi, nemzetgazdasági adatainkat is pozitívan tudná befolyásolni. Eleinte nagy befektetéssel jár, a későbbiekben viszont sokszorosan megtérül egy ilyen munka. Képesek vagyunk rá, hiszen a tuberkulózist, ami hagyományosan magyar betegség volt (morbus hungaricus), is sikerült egy jól szervezett, kitartó szűrőprogrammal eltüntetni hazánkból. (Az elmúlt két évtizedben sajnos ismét felütötte fejét a kór.)

Az osztrák program példamutató. Sokat tanulhatunk belőle. Ausztriában jelenleg évi 5000 új esettel számolnak. Minden második beteg esetében távoli áttéteket igazolnak. A minőségi szűrőprogramnak köszönhetően Ausztriában évente 600-zal csökkent az új betegségek száma és 250-nel csökkent a vastagbéldaganatban elhunytak száma egy év alatt. 2000 és 2009 közt 20 000 férfi és 17 000 nő betegedett meg, ebből 2009-ben 2663 férfi és 1405 nő páciens volt. Az európai adatok összesítése is elképesztő számokat mutat: évente Európában 400 000 új esettel számolnak és 200 000 ember hal meg a betegségben vagy szövődményeiben.

Az osztrák, német, angol, de a lengyel példa is kiváló. Működőképes beutalási rendre van első körben szükség. Ebben az alapellátásban dolgozó kollégák kihagyhatatlanok, a program bázisát, motorját jelentik. A köztudatban benne kell legyen a betegség, minden szakorvosnak fel kell hívnia betegei figyelmét a vastagbéldaganatok előfordulásának veszélyére.

A vizsgálatot vonzóvá” kell tenni. Ausztriában csak a nemzeti szűrőprogram szabályainak megfelelő centrumok vehetnek részt a szűrésben. A szűrési kritériumok meglehetősen szigorúak. Nagy hangsúlyt kap a szedáció széles tárházának biztosítása és a higiénia. Évente ellenőrzik a kijelölt centrumokat. Vizsgálják a higiéniai szabályok betartását, az adenomadetektációs rátát, a leletjelentési fegyelmet, a szövődményeket, a coecumdetektációs rátát. Elemzik a biopsziás mintavételekre vonatkozó előírások betartását, az elektronikus dokumentációt, a posztpolipektómiás követés szabályainak betartását. A kritériumrendszer a Gasztroenterológiai Társaság honlapján elérhető. Az Ausztriában fellelhető endoszkópos laborok 45%-ában végeznek szűrést, a jogosultságot már nem egy labor vesztette el. Alapvetően praxisközösségekben történnek a vizsgálatok. Kórházakban és egyéb ambuláns ellátóhelyeken kevesebb számú szűrő jellegű vizsgálatot végeznek.

Az osztrák gasztroenterológiai társaság honlapján a vizsgálóhelyek megtalálhatóak, egyszerű szűrési mechanizmussal a beteg megtalálhatja a hozzá legközelebb fellelhető, kvalifikált, szűrést végző labort, orvost.

A társasági honlapon kívül számos média foglalkozik a szűrőprogram népszerűsítésével, jelentőségével. Az osztrák program arca Plácido Domingo.

40 és 50 éves kor felett FOBT teszt elvégzését javasolják, 50 éves kor felett primer kolonoszkópia javasolt.

Az elmúlt 10 év alatt a program igen szépen fejlődött, a minőségi mutatók javultak, a centrumok számos potenciális beteget szűrtek ki. Mindez kimutatható nemzetgazdasági előnyökkel is járt. A leletjelentési szám megsokszorozódott, 2008-ban nagyjából 13 000 leletet, míg 2015-ben 35 000 leletet továbbítottak a kollégák. Az adenomadetektációs ráta (adr) is javult. Jelenleg Ausztriában 22,37%, de a tapasztalatok szerint 30% feletti arány is könnyedén elérhető. A program sikerességét mi sem példázza jobban, mint hogy a 40 év feletti osztrák lakosság 29%-a részt vett már szűrő kolonoszkópos vizsgálaton. Kiemelendő Voralberg tartomány, ahol az orvosi kamara elnöke maga is gasztroenterológus és a helyi program koordinátora. Igen magas (25,5%) részvételi aránnyal büszkélkedhetnek. A „célközönség” közel 1/3-a részt vett már a programban, és a tendencia évi 3%-os növekedést mutat.

Országosan megfigyelhető érdekes adat, hogy az első orvosi megjelenéstől számított 4 hónapon túl a betegek 62,1%-a beutalás nélkül is jelentkezik kolonoszkópiára, az első négy hónapban a hajlandóság még nem ennyire magas. Figyelemre méltó, hogy a vizsgálatot végző endoszkopizáló sebész kollégák is hasonlóan szép adr-t produkálnak.

A szedáció széles körű elérhetőségének biztosítására nagy hangsúlyt fektet a program. A propofollal végzett vizsgálat kényelmes, a legkevésbé megterhelő, a szer biztonságos. Vigyáznunk kell azonban, még figyelmesebben kell a vizsgálatot végezzük, mert a beteg fájdalmat nem jelez, így a komplikációk esélye valamelyest nő. A tavalyi évben Ausztriában jelentett perforációs esetek mindegyike altatásos vizsgálat során történt. Megjegyzendő, hogy a beteg kérésének megfelelően midazolammal és szedáció nélkül is történnek természetesen vizsgálatok.

A program „központi irányítással” folyik. Az Allgemeines Krankenhausban (AKH-ban) koordinálják, az eredményeket évente publikálják.   

Korábbiakban szóltunk már a program népszerűségéről, a nagyszerű részvételi arányról. A 30%-os mortalitáscsökkenés, a 20%-os incidenciacsökkenés és a 10 év alatt elért 357 millió eurós költségmegtakarítás önmagáért beszél. A megmentett élet értékét persze nem lehet pénzben megbecsülni.

Az egyik legnehezebb kérdés a program finanszírozási hátterének tárgyalása.

Ausztriában tartományonként különböző ez a tétel. A jelenlegi finanszírozás nem megfelelő, alacsonyak a személyi és az amortizációs költségek. A hatalmas megtakarított összeget figyelembe véve, a kamara által kívánatosnak tartott költségek és bérek is könnyedén kifizethetőek lennének. A program tehát működik, folyamatosan ellenőrzik, fejlesztik.

Nagyszerű eredményeket értek el, fontossága, létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

Egy endoszkópos labornak szinte presztízskérdés, hogy részt tud-e venni a programban. A lakosság ismeri, az érdeklődés egyre nagyobb. A vizsgálatokhoz a háttér biztosított. A  finanszírozási feltételek még javítandóak.

Hazánkban is ígéretes kezdeményezések vannak, a szűrőprogram beindítását 2017-re ígérik. Az előkészületek (centrumok kijelölése, eszközök, bérek etc.) még igencsak gyermekcipőben járnak. A családorvosok részvételi szándéka igen magas, a visszajelzések pozitívak.

Az ilyen nagy számú megbetegedést és halálozást nem nézhetjük tétlenül, erre forrásokat kell szerezni. Az évi közel 3500 beteg elvesztése „luxus”, nem engedhetjük meg magunknak!

A példa előttünk-mellettünk: a szomszédban van, csak követnünk kell!

Ifj. Dr. Szőnyi Mihály - Elisabethinen Spital, Interne Abteilung, Bécs, Ausztria