Béltisztítás

A vastagbélrákszűrés tapasztalatai Győr-Moson-Sopron megyében - Mi az, amin célszerű lenne változtatni?

Dr. Pécsi Gyula
2017.03.24. - 12:00

 

Az Európa Tanács 2003-ban közzétett ajánlásaiban serkenti a tagállamokat a székletbeli rejtett vérzés kimutatásán alapuló szűrőprogramok létesítésére. A vastagbélszűrés fontosságát hangsúlyozza a „Brüsszeli Deklaráció”, amelyet a tudományos szervezetek és társaságok, rákligák, betegszervezetek, alapítványok, egészségbiztosító társaságok képviselői mellett az Európai Parlament számos képviselője is aláírt.

 

A nyugati életformát folytató, gazdaságilag fejlett országokban a rosszindulatú vastag- és végbéldaganat (colorectalis carcinoma, CRC) – a tüdőrák mögött – a második leggyakoribb, mindkét nemet érintő daganat. Magyarországon is súlyos népegészségügyi problémát jelent. Mind az új megbetegedések számát, mind a haláloki szerepét tekintve a második helyet foglalja el és ezzel a gyakorisággal nemzetközi összehasonlításban a legmagasabb halálozási rátával az élen áll (1).

Hazánkban incidenciája közel 10 000 fő évente, férfiaknál 2011-ben 5184 új esetet, nőknél 4403 új esetet diagnosztizáltak. Mortalitást nézve (kb. 5000/év) 2835 férfi és 2219 női beteg halt meg CRC miatt 2011-ben (2).

Mindez annak ellenére történik, hogy a CRC a jól szűrhető daganatok közé tartozik, mivel a polypus-colorectalis carcinoma fejlődése hosszú folyamat, akár 10-15 év is lehet, míg a benignus adenomából kialakul a malignus colorectalis carcinoma, így van idő a praemalignus állapot felfedezésére, kiiktatására, még a malignitás megjelenése előtt. A korai stádiumban felfedezett CRC 5 éves túlélése meghaladja a 90%-ot. Az esetek több mint 65%-ában azonban a diagnózis előrehaladottabb stádiumokban születik meg, amikor már lényegesen rosszabb a betegek túlélési aránya. E daganat megelőzése nemcsak egyéni, hanem társadalmi érdek is, mivel gazdasági szempontokból is rendkívül fontos lenne, hogy a lehető legeredményesebben szűrjük.

A magas halálozási arány azzal magyarázható, hogy a korai stádiumban jól operálható CRC-s esetek jelentős hányadát ma is már csak inoperábilis állapotban ismerik fel. Ezek a riasztó tények hathatós cselekvést sürgetnek.

A CRC lassan nő, az első tünet megjelenéséig akár 5 év is eltelhet. A rákos, de még tünetmentes egyénnél az okkult vérzés lehet az első jel, mely a betegségre utal.

A vastagbélrák megelőzési lehetőségei

A CRC primer prevencióján az átlagos kockázatú egyéneknél alkalmazott diétás, gyógyszeres és az életmódra vonatkozó eljárásokat értjük, amelyek csökkentik a daganat kialakulásának kockázatát.

Szekunder prevención a már elkezdődött malignus átalakulás korai, lehetőség szerint premalignus állapotban történő felismerését és kezelését értjük. A másodlagos megelőzésben döntő szerepe van a szűrő- (screening) programoknak. Fontos kiemelni, hogy a szűrés tünetmentes egyének vizsgálatát jelenti.

A daganat biológiai tulajdonságai alapján a CRC a jól szűrhető daganatok közé tartozik. A CRC-esetek 95%-a polypokból (adenomák) alakulnak ki.

A CRC kialakulása többlépcsős folyamat, ahol az adenoma-CRC szekvencia (normális vastagbél-nyálkahártya → kis adenoma → nagyméretű villosus adenoma → CRC) 10-15 évet vesz igénybe.

A tercier prevenció a colorectalis carcinomából gyógyultakban az újabb tumorok kialakulásának megelőzésére alkalmazott eljárásokat jelenti.

Kemoprevenciónak a carcinogenesis folyamatának gyógyszeres módszerekkel történő késleltetését, blokkolását vagy visszafordítását nevezzük. CRC esetén az acetilszalicilsav és a nem szteroid gyulladásgátlók a legjobban tanulmányozott kemopreventív ágensek (3).

Szűrővizsgálati lehetőségek 1. rendű

A székletbeli rejtett vér kimutatására a vér valamely összetevőjét, mint a vérzés „markerét” használják fel. Legkorábban elterjedt a székletbeli haemoglobin kimutatása, amelyet kémiai vagy immunkémiai módszerrel végeznek. A két „módszercsalád” közötti különbség abban áll, hogy amíg a kémiai kimutatás emberre nem specifikus, azaz elvégzése előtti napokban fogyasztott állati eredetű hús és bizonyos gyógyszerek befolyásolják az eredményt (tévesen pozitív vagy tévesen negatív leletek), ezért alkalmazása a vizsgálatot megelőző napokban diétás megszorításokat indokol. Az immunkémiai eljárások emberre specifikusak, így nincs szükség diétás megszorításokra (4).

Kémiai széklet rejtett vér kimutatási módszerek 2. rendű

Ezek a gyűjtőnéven „haemoccult teszt”-ként ismert eljárások a székletbeli haemoglobin kémiai kimutatásán alapulnak. E célra a guaiac-alapú, színreakciós teszteket (fecal occult blood test, gFOBT) használják, amelyeknél a guaiac kék színe a hemoglobin peroxidázszerű aktivitásával függ össze.

Immunológiai módszerek: iFOBT vagy FIT 2. rendű

Az immunkémiai módszerek – a humán hemoglobin globin részének receptoraira irányuló ellenanyagok használatával – antigén-ellenanyag reakció kimutatására épülnek, így specifikusak a humán véralkatrészekre.

Kétfázisú immunológiai tesztek 2. rendű

A székletbeli vérzés indikátoraként két antigént: hemoglobint és albumint felismerő („bispecifikus”) immunszérum alkalmazását használják.

Szigmoidoszkópia 2. rendű

A flexibilis szigmoidoszkóp mintegy 60 cm-re vezethető fel a végbélbe, és a vastagbél leszálló, a léphajlatig terjedő szakaszára, tehát a bal colonfélben lévő elváltozásokat látótérbe hozza. Csak hatótávolságán belül érzékeny módszer.

Kolonoszkópia 2. rendű

A vastagbél teljes hossza, egészen a vékonybél-vastagbél átmenetig, a szem számára látótérbe hozható, ennek megfelelően érzékenysége akár 90–95% lehet. Lehetőséget ad a talált polypok mintegy 90%-ának eltávolítására, akár „egy ülésben” is, így jól szolgálja a vastagbélszűrés elsődleges célját. Ezek alapján a kolonoszkópos vizsgálat a vastagbélvizsgálatok „arany standardja”, a legmegbízhatóbb szűrővizsgálati módszer.

Újabban teret nyert a „minőségi kolonoszkópos vizsgálat” koncepciója, amelynek kritériumai közül kiemelendő a béltraktus megfelelő tisztítása, előkészítése, az alkalmazott sedatoanalgesia, megfelelő tapasztalattal bíró endoszkópos teamek biztosítása. A teljes kolonoszkópia igénye lehetőség szerint az ileum megtekintésével, a megfelelő polypfelismerési arány, a minimum 6 perc kihúzási idő, a képi dokumentáció, a sebészi háttér biztosítása, a szövődményekre történő felkészülés, kórszövettani háttér biztosítása, operatív endoszkópia feltételének biztosítása és a beavatkozás utáni betegbiztonság biztosítása is a minőségi kolonoszkópia fontos elemét képezik (5).

CRC-szűrési stratégiák 1. rendű

A kétlépcsős stratégiák lényege, hogy az első lépcsőben széklet okkult vér pozitívnak bizonyuló esetekben második lépésben a kolonoszkópia elvégzése minden esetben kötelező.

Az egylépcsős stratégia (one-stage screening) lényege, hogy már első lépésben megtörténik a végleges (gyakran terápiás) beavatkozást jelentő teljes kolonoszkópia (kolonoszkópiaalapú szűrés).

A legtöbb nemzetközi és hazai tapasztalat a FOBT-alapú szűréssel kapcsolatos.

A colorectalis carcinoma szűrése Magyarországon és az EU-ban 1. rendű

CRC-szűrés Magyarországon 2. rendű

Hazánkban mai napig a lakosság egészét érintő, szervezett szűrőprogram nem került beindításra, megszervezésre. Ugyanakkor a CRC-szűrésnek több mint 30 éves előzményei vannak, melyeket az egyes centrumok vezetői iniciáltak. A pilot felméréseket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szervezte. Az előbbiekből kiemelhető az első nagy betegszámot érintő, szervezett szűrőprogram, melyet 1982–83-ban a miskolci gasztroenterológiai munkacsoport végzett. 48 ezer beteg szűrése történt az 1980-as években standardnak számító módszerekkel. A következő jelentős betegszámot érintő CRC-szűrő program 1985-ben Győrben zajlott. 7656 tünetmentes egyén szűrése történt meg. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2008–2009-ben vastagbélszűrő mintaprogramot indított. A program során 17 082 beteg szűrése történt meg FOBT GOLD teszt segítségével.

CRC-szűrés az Európai Unióban 2. rendű

Az Európa Tanács 2003-ban közzétett ajánlásaiban serkenti a tagállamokat a székletbeli rejtett vérzés kimutatásán alapuló szűrőprogramok létesítésére. A vastagbélszűrés fontosságát hangsúlyozza a „Brüsszeli Deklaráció”, amelyet a tudományos szervezetek és társaságok, rákligák, betegszervezetek, alapítványok, egészségbiztosító társaságok képviselői mellett az Európai Parlament számos képviselője is aláírt. A Deklaráció sürgeti az Európa Bizottságot, hogy készítsen cselekvési tervet a vastagbélrák által okozott betegségteher csökkentésére („Europe against Colorectal Cancer”), és minden eszközzel támogassa a tagországok kormányait hatékony, személyes behíváson alapuló, azaz szervezett lakossági szűrőprogram létesítésében.

Hasonló, sürgető üzenete van a 2011-ben elfogadott „Budapest Deklarációnak” is (7). A Budapest Deklaráció 2011-ben leszögezte, hogy „A vastag- és végbélrák a második leggyakoribb daganatos betegség és daganatos halálok az Európai Unióban. Csak az egész népességre kiterjedő országosan szervezett colorectalis szűrési programtól lehet a vastagbélrák okozta halálozás megelőzése szempontjából lényeges eredményt várni.

Az EU 19 tagállamában kezdődtek szűrőprogramok. A kétlépcsős szűrőprogramot Franciaországban 2003-ban, Olaszországban 2005-ben, az Egyesült Királyságban 2006-ban kezdték alkalmazni. A visegrádi államok közül példamutató Csehország és Lengyelország aktivitása a CRC szűrése terén. Csehországban 2000-ben kétlépcsős módszer alkalmazásával kezdték a szűrőprogramot az 50 év feletti lakosságban. 2008-tól a kétlépcsős stratégia mellett primer kolonoszkópiát is választhatnak a cseh állampolgárok. Lengyelországban a primer kolonoszkópia a szűrőprogramban alkalmazott módszer, alternatív FOBT nélkül. A szűrőprogramot az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza, mely forrásfüggetlen a teljes egészségügyi rendszer finanszírozásától (8). Németország úttörőként már 1976-ban kétlépcsős módszerrel indította nemzeti szűrőprogramját. 2002-től a résztvevők 55 éves kortól választhattak kolonoszkópiát is primer módszernek. Költség-haszon elemzések e módszert eredményesnek ítélik.

Az EU egyes országai között észlelhető különbségek miatt a WGO (World Gastroenterology Organisation) ajánlást tett az EU-tagállamokban a lehetőségekhez igazodó CRC-szűrő programokra. A „Cascade koncepció” 6 szintet különít el az átlagos CRC-rizikójú betegek szűrésére (1. táblázat).

  1. táblázat.

A „Cascade” koncepció (World Gastroenterology Organization/International Digestive Cancer Alliance. Practice Guidelines: Colorectal cancer screening. 2009) (9)

Szint

Átlagos rizikó

Magas rizikó

1

Kolonoszkópia 10 évenként, 50 év felett

Speciális program az egyes csoportokban

2

Kolonoszkópia 50 éves korban egyszer

Speciális program az egyes csoportokban

3

Szigmoidoszkópia 5 évenként, 50 év felett, pozitív esetben kolonoszkópia

Speciális program az egyes csoportokban

4

Szigmoidoszkópia 50 éves korban egyszer, kolonoszkópia pozitív esetben

Speciális program az egyes csoportokban

5

Szigmoidoszkópia 50 éves korban egyszer, kolonoszkópia „advanced adenoma” esetén

Szűk kolonoszkópos lehetőségek esetén hasonló az átlagos rizikójú csoporthoz

6

FOBT 50 éves kortól évente, pozitív esetben kolonoszkópia vagy kettős kontrasztos vastagbélröntgen

Szűk kolonoszkópos lehetőségek esetén hasonló az átlagos rizikójú csoporthoz

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által szervezett pilot szűrési program Győr-Moson-Sopron megyében (1. rendű)

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szervezésében 2013-tól Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyékben vastagbélrákszűrési pilot program indult. Az előzetes tervek szerint 20 000, 50 és 70 év közötti férfi és nő szűrése saját szűrési előirányzati forrásból valósult meg. A program a helyi ÁNTSZ koordinálásával került lebonyolításra, a részt vevő háziorvosok önkéntes csatlakozásával. A kétfázisú vérkimutatási eljárást (FECA-TESZT) kijelölt klinikai laboratóriumok végezték. A nem negatív esetek minőségi kolonoszkópos vizsgálata kijelölt centrumokban történt. A szakellátás finanszírozására miniszteri külön keret állt rendelkezésre.

A megye gasztroenterológiai osztályai, ambulanciái csatlakozhattak a programhoz. A programban részt vett a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gasztroenterológiai osztálya és ambulanciája, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház Gasztroenterológiai osztálya és ambulanciája, a soproni Erzsébet Oktató Kórház Gasztroenterológiai osztálya és ambulanciája, a csornai Margit Kórház Endoszkópos ambulanciája, valamint a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház Endoszkópos ambulanciája.

A térség 227 háziorvosából 50 vállalta a program feladatait.

Az 5 centrumban 2013. és 2014. évben 8777 székletmintát értékeltek, melyekből 651 adott nem negatív eredményt. A nem negatív esetek aránya 7,42% volt.

Közülük 561 beteg további sorsáról rendelkezünk jelenleg valid adatokkal, akiket a térség endoszkópos laboratóriumaiba irányítottak. Közülük 533 vállalta a kolonoszkópos vizsgálat elvégzését, tehát az endoszkópos laborba irányított betegek mindössze 5%-a utasította el a minőségi kolonoszkópia elvégzését. Kiemelendő, hogy Mosonmagyaróvár, Csorna és Kapuvár beteganyagában az összes nem negatív beteg vállalta a részvételt a kolonoszkópián.

A gasztroenterológiai centrumok vezetői nagy szerepet tulajdonítottak a betegfelvilágosításnak a compliance növelése érdekében. A helyi médiában, televíziós műsorokban, újságokban, az interneten és a betegtalálkozókon is népszerűsítették a CRC-szűrés programját.

A vizsgálatra került 533 beteg 54%-ában (291 beteg) észleltek és távolítottak el polypot. Colorectalis rákot 4,4%-ában (23 beteg) mutattak ki.

Az eltávolított polypok száma 935 volt, betegenként tehát átlagosan 3,2 polypot észleltek és távolítottak el (10).

Kiemelendő a megye betegei körében tapasztalt magas compliance, amely elsősorban a kiszűrt FECA-teszt-pozitív betegek magas kolonoszkópos részvételével jellemezhető. Ebben nagy szerepe volt a médián keresztül ismételten megtörtént betegfelvilágosító riportoknak, anyagoknak és az önkéntes programban regisztrált háziorvosok aktivitásának. A háziorvosok részvételi aránya ugyanakkor alacsony, hiszen a térségben dolgozó 227 háziorvosból mindössze 50 regisztrált a programba. Kiemelkedően magas számban és arányban mutattak ki premalignus elváltozásokat. Nemzetközi összehasonlításban magas a FECA-teszt-pozitív betegek között talált polypos betegek aránya. a FECA-teszt-pozitív esetek 4,4%-ában mutattak ki CRC-t, többségükben nem előrehaladott stádiumban (2. táblázat).

  1. táblázat.

Nemzeti CRC-szűrő pilot program - Győr-Moson-Sopron megye (2013–2014)

Háziorvosi mutatók

Összesen

Háziorvosi körzetszám

227

Részt vevő körzetek száma

50

A mintát visszaküldők száma

8777

Nem negatív esetek száma

651

Nem negatív esetek aránya

7,42

 

Nemzeti CRC-szűrő pilot program - Győr-Moson-Sopron megye (2013–2014)

Endoszkópos laborok mutatói

Összesen

Endoszkópos laborba irányítottak

561

Endoszkópos laborban vizsgálaton megjelentek

533

Polypectomián átesett betegek

291

Eltávolított polypok száma

935

CRC-s betegek

23

Kolonoszkópiát elutasítók

28

 

Mi az, amin célszerű lenne változtatni? 1. rendű

A colorectalis carcinoma magyarországi incidenciája és mortalitása kétségbeejtő. Annak ellenére, hogy az Európai Unió országaiban jól szervezett nemzeti szűrőprogramok indultak, Magyarországon ez a mai napig nem történt meg. Nemcsak a gazdaságilag fejlett országoktól maradtunk el, hanem a visegrádi országoktól is. Lengyelországban jól szervezett CRC-szűrő program működik primer kolonoszkópos szűrőmódszer bevezetésével. Csehországban a kétlépcsős módszer mellett az állampolgárok a primer kolonoszkópiát is választhatják. Magyarországon évek, évtizedek óta már a nemzeti szűrőprogram bevezetéséért küzd a gasztroenterológiai szakma. Mi az, amin célszerű lenne változtatni? A témát több kérdéskör megválaszolásával lehet jellemezni. A kérdéseket a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának 2016. február 26-i Nagygyűlésén az MGT Colon Szekciója és Endoszkópos Szekciója által létrehívott munkabizottság által szervezett szekcióülésen is megvitattuk. A válaszok a szerző saját véleménye mellett az ott elhangzottakat is tükrözik.

  1. Szűrni vagy nem szűrni? Ez a kérdés a legsarkalatosabb. A változtatást itt kell elkezdeni! A válasz egyértelmű, Magyarországon is el kell indulnia egy jól szervezett és végrehajtott nemzeti szűrőprogramnak. A szűrőprogram koordináló szerve az eddigi két CRC-szűrő pilot programot is szervező Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kell, hogy legyen. A szűrőprogram résztvevői a háziorvosok, üzemorvosok köre, akkreditált gasztroenterológiai centrumok járó- és fekvőbetegek egységei mellett. Involválni kell természetesen a kiszűrt CRC-s betegek ellátásában részt vevő társszakmákat, így sebészeket, szövettani vizsgálatokat végző patológusokat, onkológusteameket.
  2. Milyen stratégiával induljon a magyar nemzeti CRC-szűrő program? Nemzetközi gyakorlatban a legtöbb tapasztalat a kétlépcsős CRC-szűrő programokkal áll rendelkezésre. Szakmai szempontok alapján optimálisabb lenne a lengyel-, a cseh- és a németországi módszer átvétele, tehát a primer kolonoszkópia választhatósága. Gazdasági és személyi szempontok figyelembevételével realitása a kétlépcsős módszer elsőkénti bevezetésének van elsősorban. Középtávon azonban tervként kell szerepelnie a primer kolonoszkópia választhatóságának.
  3. Önkéntes vagy kötelező legyen a szűrőprogramon való részvétel? A kérdést három síkon is lehet elemezni: a betegek, a háziorvosok és a gasztroenterológusok tekintetében. A betegek részére az önkéntes részvétel ajánlható elsősorban, itt azonban nagy fontosságú a kommunikáció, a betegfelvilágosítás szerepe a részvétel facilitálására. Fontos a háziorvosok széles körű bevonása megfelelő motivációval. Gasztroenterológiai centrumok bevonása szintén önkéntes alapon lehetséges. Itt rendkívül fontos a minőségi kolonoszkópia személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása, valamint a gasztroenterológiai centrumok motivációja. Magáncentrumok bevonása elengedhetetlen.
  4. A finanszírozás kérdése. A finanszírozás a nemzeti szűrőprogram beindításának rendkívül fontos kérdése. Sikerre csak motiváló, TVK-n felüli finanszírozás esetén számíthatunk, amelyet a szűrőprogramban részt vevő akkreditált állami és magáncentrumok részére is biztosítani szükséges. A jelenlegi endoszkópos eszközpark nem alkalmas a program széles körű, az ország minden szegletére kiterjesztésére. Szintén fontos kérdés a tárgyi feltételek biztosítása a kijelölt centrumokban. A betegek bizalmának elnyerésében fontos szempont a kolonoszkópos vizsgálat fájdalommentességének biztosítása. A minőségi kolonoszkópia részeként a programban részt vevő endoszkópos centrumoknak az endoszkópia sedatoanalgesiájában is felkészültnek kell lennie.
  5. A kommunikáció kérdése. E téren is változtatni kell. Az országos és helyi médiákban, televíziós műsorokban, újságokban, internetes fórumokon nagy hangsúlyt kell fektetni a program bemutatásának, a CRC-szűrés fontosságának hangsúlyozása mellett. Fontos a fájdalommentes kolonoszkópia biztosításának propagálása is.

Összefoglaló 1. rendű

A colorectalis carcinoma incidenciáját tekintve az Európai Unió tagállamai között második, mortalitását tekintve első helyen áll Magyarország. Az Európai Unió országaihoz hasonlóan Magyarországon is nemzeti colorectalis carcinoma szűrőprogram beindítása szükséges. A Győr-Moson-Sopron megyében 2013-ban és 2014-ben lezajlott CRC-szűrő pilot program adatai a magyar nemzeti szűrőprogram országos beindításának szükségességét messzemenően alátámasztják. Az induló nemzeti CRC-szűrő program koordináló szerve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kell, hogy legyen. A programban történő részvétel önkéntes legyen. Motiváló finanszírozás elengedhetetlen a tárgyi feltételek biztosítása mellett. Elsőként a kétlépcsős CRC-szűrés bevezetése reális. A különböző médiákban széles körű kommunikáció szükséges.

 

Dr. Pécsi Gyula

Karolina Kórház-Rendelőintézet, Gasztroenterológiai osztály

Mosonmagyaróvár